1. Чим відрізняється Ваш ліцей від звичайної школи ?

Дуже багато чим! Дружні, теплі стосунки між учнями, уважні вчителі, сучасна матеріальна база, стипендії. Повага до особистості та індивідуальний підхід до кожного. Здоров’я, спорт, інтелектуальний розвиток. Щорічні наукові конференції учнів та викладачів. Участь у міжнародних проектах.

2. А в чому відмінність Фінансового ліцею від інших шкіл ліцеїв Києва?

Напрямок (фінансово - економічний) означає спеціальний навчальний план саме цього профілю. Таких ліцеїв в Києві 3-4. Філософія нашого ліцею передбачає також увагу до здорового способу життя, вихованість, формування знань, інтелекту та правильних життєвих переконань. Всього до 275 учнів ліцею утворюють напівродинне середовище. Кожен учень – захищений та визнаний колективом. Ми готуємо студентів університетів, майбутню національну еліту.

3. Чи відрізняються Ваші вчителі від вчителів інших шкіл?

Так, і суттєво. Професіоналізм, витримка, лагідність, повага до учнів, вміння використовувати нові освітні технології. Висока дисципліна навчального процесу. Наші вчителі працюють на контрактній системі, щорічно проходять внутрішньоліцейну атестацію. 70% вчителів – методисти, старші вчителі, вчителі вищої категорії.

4. Чи є ліцей державним закладом освіти?

Так, ліцей входить у структуру державних шкіл Подільського району м.Києва.

5. Хто фінансує діяльність ліцею?

Районний бюджет. Але частину потреб ліцею покривають внески батьків учнів – згідно рішень Батьківського комітету та загальних зборів Благодійного фонду. Внески батьків відповідно до благодійних програм поступають на банківські рахунки Благодійного фонду «Якісна освіта» та витрачаються згідно до благодійних програм.

6. За яким навчальним планом працює ліцей?

Навчальні плани ліцею включають 25 загальнодержавних предметів (математика, фізика, українська та англійська мова тощо), додаткові предмети (в тому числі: основи економіки, основи менеджменту, основи підприємницької діяльності, спецкурси та факультативи відповідно до економічного профілю ліцею та потреб підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання для вступу до університетів.

7. Чи має ліцей угоди з ВНЗ?

Так, має. Таких вищих навчальних закладів декілька, і вони запрошують щорічно наших учнів до проходження підготовчих курсів.

8. Чи платять ліцеїстам стипендії?

Так, за результатами кожного семестру Благодійний фонд встановлює стипендії кращим учням кожного класу. Разові стипендії виплачуються за перемоги на районних, міських та всеукраїнських олімпіадах, конкурсах Малої Академії наук, спортивних змаганнях тощо.

9. Які іноземні мови вивчають ліцеїсти ?

У всіх класах на досить високому рівні вивчається англійська мова. Додатково вивчаються німецька та польська.

10. Які гуртки або секції є в ліцеї?

В ліцеї є гуртки та секції різних напрямків, щоб кожен учень міг обрати те, що йому до душі. Серед таких: карате, шахи, хореографія, вокал, малювання, настільний теніс.

11. Як встановлюється розмір благодійних внесків?

Рекомендований розмір внесків до Благодійного фонду визначає Батьківський комітет ліцею разом з Наглядовою радою фонду щорічно на підставі фактичного кошторису витрат. Значна частина внесків фактично компенсує дефіцит державного фінансування шкільної освіти, інша частина забезпечує розвиток освіти понад державний стандарт (наприклад, щомісячні та цільові стипендії учням).

12. На які потреби використовують батьківські благодійні кошти?

По-перше, на забезпечення та розвиток матеріальної та технічних засобів навчання . По-друге, на деякі комунальні та господарські видатки. По-третє, на стипендії учням. По-четверте, на матеріальну допомогу вчителям та іншим співробітникам.

13. Чи забезпечує ліцей підручниками ?

Основні підручники, які необхідні для виконання загальнодержавних навчальних програм,поступають до ліцейної бібліотеки через районне управління освіти. За кошти Благодійного фонду або безпосередньо батьками закупаються тільки деякі робочі зошити для учнів та додаткові підручники, наприклад англійської мови.

14. Який режим дня у ліцеїстів?

Учні Фінансового ліцею знаходяться у ліцеї з 8:30 та максимально до 18:10. За час перебування у ліцеї учні відвідують уроки у першій половині дня та факультативи у другій половині. Також у другій половині дня учні відвідують гуртки та секції в ліцеї, музеї, театри та роблять домашні завдання. Весь час учні знаходяться пад наглядом кураторів (за якими закріплені класи), вчителів під час уроків та практичного психолога.

15. Як харчуються ліцеїсти ?

Учні харчуються декілька разів на день (обід, полуденок). Також на території ліцею працює буфет, у якому на кожній перерві можна перехопити пиріжки, соки, булочки та інше. За санітарним станом буфету та харчоблоку слідкує медична сестра ліцею.

16. Чи є час, коли ліцеїсти перебувають на вулиці?

Так, у менших класах є прогулянка після обіду із вихователем групи продовженого дня, а старші класи мають можливість виходити на подвір’я ліцею під час перерв (під наглядом кураторів та чергових учителів).

17. Чи багато серед ваших учнів переможців в олімпіадах та конкурсах?

Так, наш ліцей випускає освічених учнів з різних напрямків. Хтось сильніший з економіки або математики, а хтось з хімії або географії. Проте, переможці олімпіад є майже з кожного предмету, оскільки нашу вчителі мають великий досвід у підготовці учнів до участі у різних заходах районного, міського та всеукраїнського рівнів. По напрямку Малої Академії наук є також переможці Всеукраїнського рівня.